Zamyšlení nad knihou Fyzikální veličiny a jednotky SI s výkladem pro školu a technickou praxiZamyšlení nad knihou Fyzikální veličiny a jednotky SI s výkladem pro školu a technickou praxi

Jiří Langer  |  19. 4. 2006

Voltaire si kdysi povzdechl, že nebýt aféry s babylonskou věží, vše by bylo jednodušší, protože celý svět by mluvil francouzsky. Řád do babylonského zmatku historických jednotek měr a vah vnesl metrický systém, který je dítkem Velké francouzské revoluce. Tím ovšem nebyl babylonskému zmatení konec. Vznikla řada soustav jednotek, lišících se definicí jednotek odvozených veličin jako je síla, práce, tlak, byť založených na metrickém systému, definicí materiálových konstant apod. Pak i k nám přišel Zákon č. 550/1990 Sb. a nařídil užívání soustavy jednotek SI. Ale instalatér stejně řekne, že vám někam dá půlcoulovou trubku. Exaktní vědci jsou ještě neukázněnější než instalatéři.

Hodnocení

Hodnotit články mohou pouze registrovaní a přihlášení uživatelé.

Komentáře
Komentáře jsou k dispozici pouze registrovaným a přihlášeným uživatelům.
Vytištěno ze stránky projektu Školská fyzika (sf.zcu.cz/cs/2004/4/5-zamysleni-nad-knihou-fyzikalni-veliciny-a-jednotky-si-s-vykladem-pro-skolu-a-technickou-praxi)
Nahrávám...